Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé a negyedik negyedéves GDP adat részletes bontását. A KSH megerősítette az előzetes gyorsbecslését: 4,5%-kal nőtt a magyar gazdaság az időszakban éves szinten és 1%-kal negyedéves összehasonlításban.

Termelési oldalról nézve az szolgáltatások bővülése mutatkozott a legimpresszívebbnek, az éves növekedés 4,6%-os volt. Az építőipar és az ipar hozzáadott értékének növekedése azonban már lassult, rendre 11,3%-ra, illetve 3,2%-ra. A megelőző két negyedév csökkenése után a mezőgazdaság hozzáadott értéke 1%-kal nőtt éves szinten.

Felhasználói oldalról nézve a növekedés hajtóerejét a lakossági fogyasztás jelentette. A háztartások tényleges fogyasztásának növekedése 4,8%-ra gyorsult a megelőző negyedév 3,8%-áról. Eközben a bruttó állóeszköz felhalmozás növekedése 7%-ra lassult, mintegy előjelentként az idei évre várt beruházás-lassulásnak. A külkereskedelmi folyamatok kapcsán vegyes volt a kép. A szolgáltatások külkereskedelme élénk maradt, ellenben az áruforgalom jelentősebben lassult a megelőző negyedévhez képest, különösen az áruexport esetében. Összességében az export 3,3%-kal nőtt éves szinten, amit az import 5,9%-os növekedése kísért. A külkereskedelem növekedéshez való hozzájárulása így negatívba csúszott, -1,9 százalékpontos lett tavaly október-decemberben.

Tavaly 4,9%-kal nőtt gazdaság, alig mutatva lassulást 2018-hoz képest. Az idei évi kilátásokat azonban meglehetősen bizonytanná tette a koronavírus megjelenése, s az esetleges negatív hatások becslése nem tűnik egyszerűnek. Alapelőrejelzésünk az idei évi növekedésre 3,6% éves szinten. A belső fogyasztás egyelőre nem látszik jelentősebben lassulni, a beruházások növekedése azonban már jóval visszafogottabban alakulhat a tavalyinál. A globális kockázatok növekedése, az elszállítási láncok sérülése, az ipar, s ezen keresztül az ipari export kilátásait teheti jóval bizonytalanabbá. Fontos kérdés, hogy változik-e a hazai gazdaságpolitika alapvetően támogató jellege, hiszen ha ez megmarad, a belső kereslet stabilan tartásával ellensúlyozhatja a negatívabb külső hatásokat.

 

További információ:
Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu