Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2020. 03. 27. 22:00 óra és 2020. 03. 28. 02:00 óra közötti időszakban tervezett és ütemezett karbantartási munkálatokat végzünk, amely digitális szolgáltatásaink működését befolyásolhatja.

We hereby inform you that planned maintenance and development activities will be performed this Friday and Saturday on certain electronic systems of the Hungarian Erste Group, affecting the following dates and services: Between 10:00 p.m. on March 27, 2020 and 2 a. m. on March 28, 2020 the operation of digital services will be suspended.

Kattintson a részletekért! / Please click here for details

Nyeste Orsolya, vezető makrogazdasági elemző

A Statisztikai Hivatal ma reggel tette közzé a negyedik negyedéves GDP adat részletes bontását. A KSH megerősítette az előzetes gyorsbecslését: 4,5%-kal nőtt a magyar gazdaság az időszakban éves szinten és 1%-kal negyedéves összehasonlításban.

Termelési oldalról nézve az szolgáltatások bővülése mutatkozott a legimpresszívebbnek, az éves növekedés 4,6%-os volt. Az építőipar és az ipar hozzáadott értékének növekedése azonban már lassult, rendre 11,3%-ra, illetve 3,2%-ra. A megelőző két negyedév csökkenése után a mezőgazdaság hozzáadott értéke 1%-kal nőtt éves szinten.

Felhasználói oldalról nézve a növekedés hajtóerejét a lakossági fogyasztás jelentette. A háztartások tényleges fogyasztásának növekedése 4,8%-ra gyorsult a megelőző negyedév 3,8%-áról. Eközben a bruttó állóeszköz felhalmozás növekedése 7%-ra lassult, mintegy előjelentként az idei évre várt beruházás-lassulásnak. A külkereskedelmi folyamatok kapcsán vegyes volt a kép. A szolgáltatások külkereskedelme élénk maradt, ellenben az áruforgalom jelentősebben lassult a megelőző negyedévhez képest, különösen az áruexport esetében. Összességében az export 3,3%-kal nőtt éves szinten, amit az import 5,9%-os növekedése kísért. A külkereskedelem növekedéshez való hozzájárulása így negatívba csúszott, -1,9 százalékpontos lett tavaly október-decemberben.

Tavaly 4,9%-kal nőtt gazdaság, alig mutatva lassulást 2018-hoz képest. Az idei évi kilátásokat azonban meglehetősen bizonytanná tette a koronavírus megjelenése, s az esetleges negatív hatások becslése nem tűnik egyszerűnek. Alapelőrejelzésünk az idei évi növekedésre 3,6% éves szinten. A belső fogyasztás egyelőre nem látszik jelentősebben lassulni, a beruházások növekedése azonban már jóval visszafogottabban alakulhat a tavalyinál. A globális kockázatok növekedése, az elszállítási láncok sérülése, az ipar, s ezen keresztül az ipari export kilátásait teheti jóval bizonytalanabbá. Fontos kérdés, hogy változik-e a hazai gazdaságpolitika alapvetően támogató jellege, hiszen ha ez megmarad, a belső kereslet stabilan tartásával ellensúlyozhatja a negatívabb külső hatásokat.

+36-1-268-4428