Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a magyarországi Erste Bank Csoport elektronikus rendszerein 2019. május 24-26. között tervezett, a Bankok számára kötelezően előírt rendszer-karbantartási munkálatokat végzünk, amely több szolgáltatásunk (NetBank, Electra, mobilalkalmazások, TeleBank) működését is
befolyásolja.

Please note, that due to system maintenance Works during the weekend  of 24-26 of May, 2019 the Erste NetBank, NetBank for Corporate Customers and MobilBank operation may be suspended. The maintenance and developments are also for your future convenience. Thank you for your patience and understanding.

A részletekért kattintson! / Please click for more details

2019 17 JAN.
Üzleti elemzések Tovább lassult az infláció decemberben

Szerző: Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

Tovább lassult az éves infláció decemberben a Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai szerint. A novemberi 3,1% után 2,7%-ra lassult a fogyasztói árak éves szintű növekedésének üteme a tavalyi év utolsó hónapjában. A tényadat az általunk várttal összhangban alakult, míg a Bloomberg 2,8%-os elemzői konszenzusánál kissé alacsonyabb lett.

A decemberi inflációt novemberhez hasonlóan ismét a járműüzemanyag-árak csökkenése dominálta. Havi szinten 0,3%-kal csökkentek a fogyasztói árak, s ezen belül a járműüzemanyagok 6,9%-kal lettek olcsóbbak novemberhez képest. Az élelmiszerek esetében 0,3%-os, a szolgáltatások esetében szintén 0,3%-os, míg az alkohol- és dohánytermékeknél 0,5%-os havi szintű drágulást mért a KSH. Éves összehasonlításban az élelmiszerárak 4,7%-kal, a szolgáltatások árai 2,3%-kal nőttek, míg a járműüzemanyag-árak éves indexe 1%-ra lassult. A „headline” index lassulása mellett ugyanakkor az éves szintű maginflációs mutató 2,8%-ra emelkedett a novemberi 2,6%-ról. A 2018-as éves átlagos infláció 2,8%-on állt.

Úgy gondoljuk, hogy az elkövetkező hónapokban némileg emelkedik majd az infláció, de a gyorsulás nem lesz túl számottevő. Emellett - mivel a bázishatás szinte az idei év egészében támogató lesz - a 2019-es éves átlagos infláció nem valószínű, hogy meghaladja majd a jegybanki 3%-os célt. Egészen más a helyzet a maginflációt illetően, hiszen a mögöttes folyamatokat sokkal inkább megragadó mutató az elkövetkező hónapokban tovább nőhet, és várhatóan hamarosan 3% fölé emelkedik.

Ami a monetáris politikát illeti, továbbra is úgy látjuk, hogy a magyar jegybank az idei évben megteszi az első lépéseket a normalizáció irányába – ezt az adószűrt maginfláció várható alakulása indokolhatja majd leginkább. Figyelembe véve azonban, hogy a fejlett piaci kamatvárakozások érdemben változtak az elmúlt hetekben, és úgy tűnik, hogy a további monetáris szigorítás előtti tér érdemben szűkült a tér a vezető jegybankok (Fed, EKB) esetében, véleményünk szerint ez a hazai jegybanknak is teret nyújthat arra, hogy a kamatok normalizálása lassú és elnyújtott folyamat legyen. Az alapkamat emelését az idei évre továbbra sem várjuk és a bankközi kamatok szintje sem éri el várhatóan az alapkamat szintjét 2020 előtt.

+36-1-268-4428