Szerző: Nyeste Orsolya, szenior makrogazdasági elemző

Tovább lassult az éves infláció decemberben a Statisztikai Hivatal ma reggel közzétett adatai szerint. A novemberi 3,1% után 2,7%-ra lassult a fogyasztói árak éves szintű növekedésének üteme a tavalyi év utolsó hónapjában. A tényadat az általunk várttal összhangban alakult, míg a Bloomberg 2,8%-os elemzői konszenzusánál kissé alacsonyabb lett.

A decemberi inflációt novemberhez hasonlóan ismét a járműüzemanyag-árak csökkenése dominálta. Havi szinten 0,3%-kal csökkentek a fogyasztói árak, s ezen belül a járműüzemanyagok 6,9%-kal lettek olcsóbbak novemberhez képest. Az élelmiszerek esetében 0,3%-os, a szolgáltatások esetében szintén 0,3%-os, míg az alkohol- és dohánytermékeknél 0,5%-os havi szintű drágulást mért a KSH. Éves összehasonlításban az élelmiszerárak 4,7%-kal, a szolgáltatások árai 2,3%-kal nőttek, míg a járműüzemanyag-árak éves indexe 1%-ra lassult. A „headline” index lassulása mellett ugyanakkor az éves szintű maginflációs mutató 2,8%-ra emelkedett a novemberi 2,6%-ról. A 2018-as éves átlagos infláció 2,8%-on állt.

Úgy gondoljuk, hogy az elkövetkező hónapokban némileg emelkedik majd az infláció, de a gyorsulás nem lesz túl számottevő. Emellett - mivel a bázishatás szinte az idei év egészében támogató lesz - a 2019-es éves átlagos infláció nem valószínű, hogy meghaladja majd a jegybanki 3%-os célt. Egészen más a helyzet a maginflációt illetően, hiszen a mögöttes folyamatokat sokkal inkább megragadó mutató az elkövetkező hónapokban tovább nőhet, és várhatóan hamarosan 3% fölé emelkedik.

Ami a monetáris politikát illeti, továbbra is úgy látjuk, hogy a magyar jegybank az idei évben megteszi az első lépéseket a normalizáció irányába – ezt az adószűrt maginfláció várható alakulása indokolhatja majd leginkább. Figyelembe véve azonban, hogy a fejlett piaci kamatvárakozások érdemben változtak az elmúlt hetekben, és úgy tűnik, hogy a további monetáris szigorítás előtti tér érdemben szűkült a tér a vezető jegybankok (Fed, EKB) esetében, véleményünk szerint ez a hazai jegybanknak is teret nyújthat arra, hogy a kamatok normalizálása lassú és elnyújtott folyamat legyen. Az alapkamat emelését az idei évre továbbra sem várjuk és a bankközi kamatok szintje sem éri el várhatóan az alapkamat szintjét 2020 előtt.

További információ:

Nyeste Orsolya
+36-1-268-4428
orsolya.nyeste@erstebank.hu